Schab z marchewką i pomarańczą

Schab z marchewką i pomarańczą.

Komu, komu słodko-orientalny schabik? Marchewka, pomarańcza, imbir i cynamon świetnie razem grają.
Fajny pomysł na niekłopotliwy obiad z orientalną nutką. Łapcie!

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3-4

Składniki:

  • 500 g schabu (może być w plastrach)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • do podania: ryż

Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.
Solimy, pieprzymy i wrzucamy na głęboką patelnię. Smażymy do zrumienienia się mięsa.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, często mieszając.
Dorzucamy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę. Smażymy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy cynamon i imbir. Zalewamy całość sokiem pomarańczowym. Dusimy redukując sok.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Schab z marchewką i pomarańczą.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.