Łosoś orientalny (marynowany w czosnku i imbirze)

Łosoś orientalny (marynowany w czosnku i imbirze).

Łosoś orientalny (marynowany w czosnku i imbirze).

Naszło mnie ostatnio na trochę egzotyki.
W lodówce akurat oczekiwał na swoją kolej łosoś, więc pomyślałam, że to idealna okazja na wymyślenie i przetrenowanie nowej marynaty. Pomieszałam kilka tajnych składników i wyszło świetnie.
Tak to jest, zostawić mnie w sobotę samą w domu, bez żadnych konkretnych planów na dzień. Siadam i zaczynam kombinować 🙂
Czasem wychodzi piękna katastrofa, a czasem odrobina pyszności. Szczęśliwie tym razem trafiłam w punkt.
Imbirowo-czosnkowy łosoś w słodko-słonym sosie z odrobiną chili zadowoli miłośników orientalnych smaków.
Piecze się chwilkę i równie szybko później znika.
A dodatkowo z pieczenia zostaje sporo sosu, którym można później doprawić ryż. Inaczej mówiąc, obiad wszystkomający 🙂

czas przygotowania: około 2,5 godziny (z marynowaniem i pieczeniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400-500 g filetów z łososia ze skórką
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy

Przygotowanie:
Łososia myjemy i dzielimy na cztery porcje.
Przygotowujemy marynatę.
Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o małych oczkach. Powtarzamy czynność z czosnkiem.
Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy. Zalewamy tą mieszanką imbir i czosnek.
Dodajemy płatki chili.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy łososia z marynaty.
Układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu).
Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka dziurek.
Pieczemy 12-15 minut (w zależności od grubości filetów) w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 3 minut.

W czasie, kiedy łosoś się piecze, marynatę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, do lekkiego zredukowania. Przed podaniem łososia polewamy nią rybę.

Łosoś orientalny (marynowany w czosnku i imbirze).

Łosoś orientalny (marynowany w czosnku i imbirze).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.