Gulasz meksykański z fasolą (bez mięsa)

Gulasz meksykański z fasolą (bez mięsa).

Już się pewnie zorientowaliście, że jestem wielką fanką dań wege. Ciągle szukam fajnych przepisów i wymyślam je sama. Uwielbiam też meksykańskie smaki: kumin, czosnek, paprykę i chili. Potrawa, która je połączy, to będzie mój pewniak. Któregoś dnia tak sobie mieszałam, mieszałam, dodawałam, dorzucałam, doprawiałam i wyszedł mi ten obłędny gulasz z fasolą. Wielka improwizacja ze smakowitym finałem.

czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średni (dużo krojenia, mieszania i doprawiania)
ilość porcji: 8

Składniki:

  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg ziemniaków (około 10 średnich)
  • 2 l wody
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę jak do zupy, a paprykę w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju.
Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając, co czasu zeszklenia się cebuli. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy ziemniaki. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą.
Gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie dorzucamy koncentrat pomidorowy, wędzoną, słodką i ostrą paprykę, kminek i kumin. Mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
Dolewamy pomidory z puszki, dorzucamy paprykę i fasolę. Gotujemy przez 20 minut, a jeśli trzeba, trochę dłużej, do czasu lekkiego zredukowania płynu. Co jakiś czas mieszamy.
Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz meksykański z fasolą (bez mięsa).

Podajemy z chlebkiem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.