Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolka bo bretońsku w wydaniu z pazurem.
Pikantna chorizo sprawia, że danie jest naprawdę ostre. Zwłaszcza, kiedy zostawimy je na noc i pozwolimy smakom dobrze się przegryźć.
Jeśli preferujecie trochę łagodniejsze potrawy, zastąpcie pikantną chorizo jej łagodniejszą wersją.

czas przygotowania: około 50 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 7-8

Składniki:

  • 400 g chorizo pikantnego
  • 750 g ugotowanej białej fasoli (albo 3 puszki) – im większa, tym lepiej
  • 3 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 łyżki majeranku
  • sól, odrobina pieprzu

Przygotowanie:

Chorizo kroimy na półplasterki.
Garnek z grubym dnem stawiamy na kuchenkę i rozgrzewamy.
Wrzucamy chorizo i smażymy, aż z kiełbasy wytopi się trochę tłuszczu (czyli stosunkowo niedługo).
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do chorizo. Smażymy całość, często mieszając. Uważamy, żeby cebula się nie przypaliła.
Kiedy cebula się poddusi, dodajemy fasolę, pomidory i przeciśnięty przez praskę (albo utarty na tarce z małymi oczkami) czosnek.
Dodajemy listki laurowe i majeranek.
Jeśli jest taka potrzeba, to dosalamy i dodajemy pieprz. Mieszamy.
Całość powinna się dusić na małym ogniu przez około 10-15 min. Co jakiś czas mieszamy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Fasolka po bretońsku z chorizo

Fasolka po bretońsku z chorizo

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.