Curry z batatem i prażonymi orzechami

Curry z batatem i prażonymi orzechami.

Do hinduskiego mam ogromną słabość. Właściwie zawsze, kiedy ktoś mnie pyta, na co mam ochotę, odpowiedź jest ta sama – na smakowite hinduskie jedzonko.
Na początku zaczęłam eksperymentować z tymi smakami z dużą nieśmiałością, ale po kilku podejściach okazało się, że to całkiem proste. A największą zaletą takiej domowej kuchni jest możliwość skomponowania dania idealnego – z ulubionymi przyprawami i dodatkami (jak tu: sezam, orzeszki i duuużo kuminu).

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 450-500 g filetów z piersi kurczaka (albo samej piersi)
  • 350-400 g batatów utartych na tarce o dużych oczkach
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 2 szklanki bulionu z kury
  • 1 mały kubek jogurtu (150-180 g)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 duża łyżka żółtego curry
  • 1 duża łyżka tahini
  • sól do smaku
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Smażymy.
Kiedy kurczak zacznie się rumienić, dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszamy, smażąc do zeszklenia się cebuli.
Dorzucamy do garnka bataty utarte na tarce o dużych oczkach. Smażymy kilka minut mieszając.
Dodajemy kumin, kolendrę, paprykę, curry i tahini. Zalewamy bulionem i mieszamy.
Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż bataty zmiękną.  Wtedy stopniowo, małymi porcjami dodajemy do garnka jogurt. Od razu mieszamy go z resztą sosu.
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju sezamowego podsmażamy przez chwilę orzeszki. Dodajemy je do naszego curry.
Dosypujemy prażone ziarna sezamu i dusimy jeszcze przez 5 minut.
Podajemy z ryżem, chlebem albo chlebkami naan.

Curry z batatem i prażonymi orzechami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *