Boeuf Stroganow (Strogonow)

Boeuf Stroganow (Strogonow).

Tę potrawę znają wszyscy. Jeśli jej nie próbowali, to o niej słyszeli. Oryginalna nazwa tego dania to Boeuf Stroganow – od nazwiska rosyjskiego generała Stroganowa, ale w Polsce przyjęło się nazywać ją „Strogonow””. To jeden z najpopularniejszych gulaszy wołowych w naszym kraju. I ja to świetnie rozumiem 🙂
Przygotowanie jest dość pracochłonne, ale kiedy wszystkie składniki znajdą się już w garnku zostaje samo czekanie. A warto poczekać, bo mięso przygotowane w ten sposób jest przepyszne.

czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4 duże (do pieczywa) albo 6 mniejszych (do ziemniaków)

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy albo łopatki wołowej w temperaturze pokojowej
  • 2 średnie cebule
  • 250 g niewielkich pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • do podania: pieczywo (np. bagietka) albo ziemniaki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników:
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Ogórki ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso myjemy i kroimy w cienkie paseczki.
W garnuszku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy pieczarki. Zdejmujemy z ognia, kiedy lekko się zrumienią. Przekładamy do miseczki.
Wrzucamy do garnuszka cebulę i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki.
Dolewamy oleju i rozgrzewamy go. Partiami wkładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy cebulę, koncentrat pomidorowy, musztardę, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy. Jeżeli przygotowujecie strogonowa z polędwicy gotujcie mięso przez 5-10 minut. Jeżeli będziecie przygotowywać potrawę z łopatki czas gotowania wyniesie około 30-40 minut (na małym ogniu).
Odlewamy pół szklanki bulionu i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do mięsa.
Dorzucamy ogórki kiszone i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

Boeuf Stroganow (Strogonow).

Podajemy z bagietką albo z ziemniakami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Boeuf Stroganow (Strogonow)

  1. Magda

    Uwielbiam to danie, a dawno nie jadłam, pyszne mięso, sos, pieczarki i ogórki kiszone to świetne zestawienie smaków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.