Zapiekanki z ciasta francuskiego i koziego sera

Zapiekanki z ciasta francuskiego i koziego sera.

Już jakiś czas nie dzieliłam się z Wami żadnym pomysłem na szybką, imprezową przegryzkę. Dziś poszalejemy z ciastem francuskim. Możecie je zastąpić ciastem z przepisu na mini pizze na imprezę.
Takie przekąski są mocno pomidorowe i mają w sobie wszystko to, co lubię najbardziej: kozi serek (możecie go zastąpić zwykłym camembertem), jamón serrano (albo prosciutto crudo), pomidory i zioła prowansalskie. Nie ma szans, żeby takie zapiekanki zostały Wam „na później”. Znikają jeszcze cieplutkie 🙂

czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 15 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera pleśniowego z koziego mleka (około 200 g)
  • 3-4 łyżki passaty pomidorowej
  • 4-5 plastrów szynki jamón serrano (albo innej dojrzewającej), pokrojonej w mniejsze kawałki
  • 6-7 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 15 kwadracików. Brzegi każdego z nich zawijamy do środka.
Na środku każdego kawałka ciasta robimy kleksa z passaty. Rozsmarowujemy.
Na każdej zapiekance układamy trochę szynki i plasterek sera. Przykrywamy kawałkiem pomidora koktajlowego i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Zapiekanki z ciasta francuskiego i koziego sera.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zapiekanki z ciasta francuskiego i koziego sera.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Zapiekanki z ciasta francuskiego i koziego sera

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *