Trójkąciki z ciasta francuskiego z serem lazur

Trójkąciki z ciasta francuskiego z serem lazur

Trójkąciki z ciasta francuskiego z serem lazur

Trójkąciki z ciasta francuskiego możecie serwować na ciepło – bezpośrednio
z piekarnika, albo wystudzone.
To całkiem przyjemne towarzystwo weekendowych spotkań ze znajomymi,
imprez i pikników.
Nadają się też do zabrania w dłuższą drogę, podczas której świetnie zastępują kanapki.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16 sztuk

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 g sera lazur (błękitnego)
  • 50 g sera żółtego w kawałku
  • 6 suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Ser lazur i ser żółty kroimy w kosteczkę.
Pomidory kroimy w paski.
Ciasto francuskie kroimy na 16 kwadratów.
Na każdym kwadracie układamy trochę sera lazur, trochę sera żółtego i trochę suszonych pomidorów. Nie przesadzajcie z ilością farszu, bo ciężko będzie zamknąć ciasto.
Każdy kwadrat składamy na pół, formując trójkąty. Brzegi łączymy, dociskając widelcem.
Układamy trójkąty na blaszce do pieczenia i każdy smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.

01

Trójkąciki z ciasta francuskiego z serem lazur

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.