Tarta musztardowa z szynką

Tarta musztardowa z szynką.

Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem, który powstał w wyniku “sprzątania” lodówki. Po jakiejś domowej imprezie zostało nam sporo szynki. Znacie ten stan przesycenia wędlinką? Dopadł nas. A trzeba było jakoś wykorzystać te dobroci.
I właśnie w ten sposób powstała słodko-musztardowa tarta z szynką i czerwoną cebulą. Musztarda nadaje jej dość słony i lekko ostry smak, dlatego postarajcie się wybrać szynkę i ser, które nie są przesolone.
Całkiem nieźle smakuje cieplutka, ale moim zdaniem jeszcze lepiej wystudzona.

czas przygotowania: około 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 250 g szynki pokrojonej w kosteczkę (uwaga! nie może być za słona)
  • 250 g sera pokrojonego w kosteczkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w paseczki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru

Składniki na zalewę:

  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarenkami gorczycy)
  • 1 duża łyżka ostrej musztardy (np. sarepskiej, rosyjskiej albo z pieprzem cayenne)
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie ciasta:

Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.

Przygotowanie farszu:

W garnku rozgrzewamy masło.
Dorzucamy cebulę i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy ocet balsamiczny i brązowy cukier.
Podgrzewamy przez kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Wystudzoną cebulę mieszamy z serem i szynką. Taki farsz przekładamy na ciasto.
Całość zalewamy mieszaniną śmietany, roztrzepanego jajka, musztardy i miodu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.

Tarta musztardowa z szynką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.