Suszony schab dojrzewający

Schab suszony.

Czy są tu miłośnicy domowych wędlinek? Jeszcze zdążycie przygotować na Wielkanoc suszony schab. Całość zajmuje około tygodnia, więc w sam raz na wielkanocne śniadanie.
Przyprawy możecie dobrać dowolnie (np. czosnek, majeranek i słodka papryka). Ja przygotowałam go trochę w śródziemnomorskim stylu, w papryce i czosnku. Wyszło nieźle!

czas przygotowania: tydzień-10 dni
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: baaaaaardzo dużo (1 kg mięsa)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki grubej soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1,5 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • podkolanówka/pończocha/rajstopy

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z włókien i zewnętrznej warstwy tłuszczu. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Dokładnie obtaczamy mięso w cukrze i układamy w szklanym albo plastikowym pojemniku. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas odlewamy wodę.
Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Dokładnie obtaczamy mięso w soli i ponownie układamy w szklanym albo plastikowym pojemniku. Wstawiamy do lodówki na 36 godzin. Co jakiś czas odlewamy wodę (o ile jeszcze jakaś będzie).
Po tym czasie mięso dokładnie płuczmy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Przygotowujemy “marynatę” z przypraw, tj. dokładnie mieszamy oregano, czosnek, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso i po raz kolejny przekładamy do szklanego albo plastikowego pojemnika. Umieszczamy w lodówce na 24 godziny.

Po 24 godzinach wyciągamy mięso z lodówki i przekładamy do podkolanówki/pończochy/rajstop. Wieszamy w suchym, ciepłym i przewiewnym  miejscu (u mnie jest to framuga drzwi między kuchnią a korytarzem). Schab powinien wisieć i się suszyć przez około 4-5 dni. Jednak nie przyjmujcie tego za pewniaka. Może się okazać, że po 5 dniach schab nadal będzie miękki, co oznacza, że wędlina nie jest jeszcze gotowa i potrzebuje kilku dodatkowych dni.

Gotowy schab przechowujemy w lodówce. Podajemy bardzo cienko pokrojony.

Schab suszony.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.