Śledzie w majeranku i czerwonym pieprzu

Śledź w majeranku i czerwonym pieprzu.

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a skoro Święta, to obowiązkowo musi być śledzik 🙂 oczywiście zawsze najsmaczniejszy będzie klasyczny – z cebulką i olejem, ale namawiam Was do sprawdzenia śledzi w trochę innym wydaniu.
W zeszłym roku proponowałam Wam przepis na orientalnego tatara ze śledzia i na bardziej tradycyjne śledzie w marynacie octowej. Przy okazji tegorocznych Świąt też sprawdzę dla Was kilka śledziowych przepisów. Zaczynamy od śledzi w majeranku i czerwonym pieprzu.

czas przygotowania: 15 minut + przynajmniej 1 dzień na przegryzienie się smaków
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 6

Składniki:

  • 4 spore płaty śledzia (korzystałam ze śledzia a’la matias. Opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Świeże płaty musicie wymoczyć przez minimum 3 godziny)
  • 1 duża cebula
  • 1 garść otartego majeranku (około 1 torebki)
  • 1 – 1,5 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie:

Śledzia w zależności od upodobań kroimy w kostkę albo w większe kawałki.
Cebulę drobno siekamy.
W miseczce układamy kolejne warstwy – zaczynamy od cebulki, na którą kładziemy śledzia. Posypujemy mejerankiem. Dodajemy kilka ziaren czerwonego i czarnego pieprzu oraz ziele angielskie. Powtarzamy.
Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 dzień.

Śledź w majeranku i czerwonym pieprzu.

Śledź w majeranku i czerwonym pieprzu.

Smacznego!

12 potraw na świąteczny stół

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Śledzie w majeranku i czerwonym pieprzu

  1. Kaśka

    świetna propozycja na zbliżające się Święta !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.