Sałatka z dzikiego ryżu, łososia i cukinii (na ciepło i na zimno)

Sałatka z ryżu i łososia (na ciepło i na zimno).

Sałatka z ryżu, łososia i cukinii (na ciepło i na zimno).

Nastała jesień, a jaka pora roku, takie sałatki. Latem królowały warzywa i lekkie dodatki. Teraz potrzebne są produkty, które dadzą energię do walki z zimnem. Właśnie takim daniem jest sałatka z dzikiego ryżu, łososia i cukinii, którą możecie podawać na ciepło, albo na zimno.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 100 g dzikiego ryżu (na sucho)
  • 100 g ryżu pełnoziarnistego (na sucho)
  • 100 g uprażonych pestek dyni
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 – 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 mały pęczek grubego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • ewentualnie: 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Dziki ryż i ryż pełnoziarnisty gotujemy w osolonej wodzie (każdy rodzaj ryżu gotujemy osobno). Po ugotowaniu wyciągamy z wody, odcedzamy i lekko studzimy.
Cukinię kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę.
Smażymy 2 minuty energicznie mieszając. Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach i pokrojonego w paseczki łososia. Smażymy jeszcze minutę.
Dodajemy na patelnię obydwa rodzaje ryżu i uprażone pestki z dyni. Chwilę smażymy, często mieszając.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną paprykę, posiekany szczypiorek i pomidorki pokrojone w plasterki. Ewentualnie dosypujemy czosnek niedźwiedzi.
Całość mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, uważając, żeby pomidorki się nie rozpadły.

Sałatka z ryżu, łososia i cukinii (na ciepło i na zimno).

Sałatka z ryżu, łososia i cukinii (na ciepło i na zimno).

Tak przygotowaną sałatkę można podawać na ciepło (prosto z patelni), ale i na zimno. W obydwu wariantach smakuje przepysznie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.