Sałatka z awokado, camembertem i sosem malinowym

Smak na Wspak_sałatka z awokado2

Sałatka z awokado, camembertem i sosem malinowym.

W ostatnią sobotę, wykazując się wrodzoną przebiegłością i sprytem (a przy okazji korzystając z zaproszenia znajomych), wybraliśmy się za miasto, delektować się pysznościami, słoneczkiem i wielką zielonością. W udziale przypadło nam przygotowanie części warzywnej spotkania. Wyszło może nie do końca warzywnie, ale naprawdę przepysznie. Sprawdźcie.

czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • rukola (1 duża garść na każdą porcję)
  • 2 sztuki awokado (po pół na każdą porcję)
  • 2 serki camembert (po pół na każą porcję)
  • pomidorki koktajlowe (po 4-5 na każdą porcję)
  • 4 duże łyżki pestek z dyni (po 1 na każdą porcję)
  • ewentualnie: 8-10 plastrów boczku wędzonego, albo wędzonego parzonego

Składniki na sos:

  • 2 duże łyżki słodkiego dżemu malinowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki wody (ewentualne trochę więcej, jeśli sos będzie za gęsty)

Przygotowanie:

Rukolę dokładnie myjemy, odsączamy i układamy po jednej garści na każdym talerzu.
Awokado obieramy i kroimy w plasterki.
Ser kroimy w trójkąciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Układamy wszystko na rukoli i posypujemy uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni.
Jeśli chcecie dodać do sałatki boczek, to jego plasterki (im cieńsze, tym lepiej) smażymy na rumiany kolor. Gotowe chipsy z boczku kruszymy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polewamy nim sałatkę.

Smak na Wspak_sałatka z awokado1

Sałatka z awokado, camembertem i sosem malinowym.

Sałatka na zdjęciu to dwie porcje na jednym talerzu.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.