Roladki schabowe z boczkiem i serem

Roladki schabowe z boczkiem i serem.

Roladki schabowe z boczkiem i serem.

Było bezmięsnie, więc teraz coś dla równowagi.
U nas w domu schab w każdej postaci znika ekspresowo. Po prostu, cytując klasyka schab, to jest to, “co tygrysy lubią najbardziej”.  I golonkę 😉  A ponieważ On pytany o to, co jest najlepsze na świecie, bez mrugnięcia okiem mówi “boczek”, połączenie schabu i boczku było raczej oczywiste. Dla przełamania mięsnego smaku dodałam do tego wszystkiego ser i oto są. Pyszne roladki schabowe z boczkiem.

czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 rozklepane na cienko kotlety schabowe
  • 200 g boczku wędzonego parzonego w plasterkach
  • 100 g sera lazur (albo żółtego)
  • sól i pieprz
  • do zawinięcia: kawałek białej nitki, albo sznurka kuchennego

Przygotowanie:

Rozklepane na cienko kotlety schabowe solimy  i pieprzymy z obydwu stron.
Na jednej stronie każdego kotleta układamy po dwa plasterki boczku, na który kruszymy ser.
Zawijamy roladki.
Z wierzchu owijamy plastrami boczku. Najlepiej w poprzek, żeby dodatkowo zamknąć roladki.
Związujemy nitką, która przytrzyma roladkę w czasie pieczenia.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem około 30-35 minut.
Na ostatnie kilka minut zdejmujemy przykrycie, żeby boczek się zrumienił.
Podajemy ciepłe.

Roladki schabowe z boczkiem i serem.

Roladki schabowe z boczkiem i serem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.