Roladki schabowe z boczkiem i powidłami śliwkowymi

Roladki schabowe z boczkiem i powidłami śliwkowymi.

Jak zamierzacie spędzić ostatni wakacyjny weekend?
Pogoda nie zapowiada się spektakularnie, ale postanowiliśmy nie dawać się żadnym pogodynkom i niezależnie od wszystkiego wyjeżdżamy z miasta. Żeby za bardzo się nie napracować, zaplanowaliśmy grillika. Nawet lepiej – jeśli będzie wiało, to nie trzeba będzie “wachlować” węgla 🙂
Dla wszystkich, którzy mają podobne plany, dziś pomysł na ostatniego wakacyjnego grilla 🙂
P.S. Te schabowe roladki z patelni też są pyszne.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 12 plasterków boczku
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • sznureczek/nitka do związania roladek albo wykałaczki do ich spięcia

Przygotowanie:

Plastry schabu myjemy i rozklepujemy dość cienko.
Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z olejem i odrobiną soli i pieprzu. Taką marynatą nacieramy plastry schabu i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie, każdy plaster smarujemy z jednej strony łyżką powideł śliwkowych.
Następnie, na każdym kotlecie (na powidłach) układamy po 3 plastry boczku.
Zawijamy roladki i obwiązujemy sznureczkiem/nitką albo spinamy wykałaczkami.

Roladki schabowe z boczkiem i powidłami śliwkowymi.

Grillujemy na rumiany kolor.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *