Proste ciasto ze szpinakiem

Proste ciasto ze szpinakiem.

Co zrobić, kiedy kupujesz mrożony szpinak na spaghetti, rozmrażasz go, a nagle, niespodziewanie, dopada Cię kosmiczny leń? Jedyne na co masz ochotę, to pobumelowanie przez telewizorem. A rozmrożony szpinak leży i łypie z wyrzutem… No co zrobić? Zostawić 🙂 a następnego dnia wykoncypować ciasto! Trochę się bałam tego mrożonego szpinaku w deserze, ale jak spróbowałam jeszcze cieplutkiego ciasta….MNIAM i O RETY!
Łapcie przepis i pieczcie. Pyszności!

czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 400 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 ml oleju
  • aromat waniliowy
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 spore łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g migdałów

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego wodę.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i  odrobiną aromatu waniliowego.
Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskamy gładką masę dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.

Proste ciasto ze szpinakiem.

Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 30 x 20 x 5 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.

Proste ciasto ze szpinakiem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.