Pizza capriciosa (włoski przepis na ciasto)

Pizza capriciosa (włoski przepis na ciasto).

Niedawno byłam w Rzymie i jak to w Rzymie… Pizza, pasta, caprese, aperolek i limonczello. Było pysznie! Po powrocie uznałam, że czas przenieść trochę tego smaku do domu i odszukać jakiś fajny przepis na włoskie ciasto na pizzę. Zaczęłam przeszukiwać internety i znalazłam fajną stronę “La Cucina Italiana”. I właśnie na tej stronie wygrzebałam przepis na pizzę dla początkujących, z którego pochodzi poniższy przepis na ciasto.

czas przygotowania: z wyrastaniem ciasta około 180 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 placki pizzy

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml ciepłej wody (idealna powinna mieć temp. około 25 stopni)
  • 15 g świeżych drożdży (w oryginalnym przepisie drożdży piwowarskich/piwnych ale u nas można je kupić tylko w bardzo dużych opakowaniach)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli

Składniki na pizzę (ILOŚĆ PODANA NA JEDEN PLACEK, więc potrzebujecie x 2):

  • 2 łyżki passaty pomidorowej (sosu nie może być za dużo)
  • szczypta oregano
  • 80 g tartego sera żółtego
  • 1 pieczarka
  • 1/4 średniej cebuli pokrojonej w plasterki/półplasterki
  • 2 plastry szynki
  • 8-10 oliwek

Przygotowanie ciasta:

Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w połowie wody.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy wodę z drożdżami mieszamy.  Dodajemy sól (uwaga: sól dodajemy dopiero na tym etapie, bo nie powinna bezpośrednio stykać się z drożdżami). Dolewamy resztę wody i zagniatamy. Kiedy składniki się wymieszają dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do pojemnika/miseczki i przykrywamy ściereczką albo folią. Odstawiamy do wyrośnięcia – na półtorej godziny w ciepłe miejsce (około 26-28 stopni).

Przygotowanie pizzy:

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Oryginalny przepis mówi o ręcznym uformowaniu placka, ale do tego podrzucania i rozgniatania trzeba mieć talent 🙂 ja poszłam na łatwiznę i rozwałkowałam placki. Jeśli chodzi o grubość, to wszystko zależy od Waszych upodobań. Ja lubię dość cienkie ciasto, dlatego następnym razem rozwałkuję je jeszcze bardziej albo podzielę na 3 części. Jak wyszło w podziane na 2 części zobaczycie na zdjęciu niżej.
Nieważne na jaką metodę się zdecydujecie i na jaką grubość się zdecydujecie, efektem finalnym są dwa cudne placki ciasta do pizzy.
Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem  pieczenia i zostawiamy jeszcze na pół godzinki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Kiedy placki już “odleżą” swoje każdy smarujemy passatą. Na nią wysypujemy oregano i żółty ser. Na ser układamy pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i oliwki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 17-20 minut.

Pizza capriciosa (włoski przepis na ciasto).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.