Pierożki ze szpinakiem i cukinią

Pierożki ze szpinakiem i cukinią.

Ta szpinakowo-cukiniowa przekąska uprzyjemni Wam domowe spotkanie ze znajomymi, grillika albo po prostu będzie fajną przegryzką/kolacją. Dobrze przyprawiony szpinak jest przepyszny! Nie bójcie się go. Zwłaszcza teraz, kiedy można kupić młodziutkie i aromatyczne listki. Schowany w kieszonkach z ciasta francuskiego, z aromatycznym serem i cukinią – wymiata.

czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość: 12

Składniki:

  • 1 duży płat ciasta francuskiego
  • 1 nieduża cukinia
  • 300 g listków szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 80-100 g sera pleśniowego typu lazur
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy masło. Cukinię kroimy w plasterki, które dzielimy na ćwiartki. Wrzucamy na masło. Smażymy chwilę.
Dodajemy listki szpinaku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy często mieszając do czasu zredukowania objętości szpinaku i odparowania wody. Doprawiamy solą (delikatnie) i pieprzem.
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów.
Na środku każdego kwadracika wykładamy część szpinaku i cukinii. Posypujemy odrobiną pokruszonego sera pleśniowego.
Składamy kwadraty (jak koperty) i sklejamy krawędzie.
Zachowując odstępy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez około 15-20 minut (do zrumienienia).

Pierożki ze szpinakiem i cukinią.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.