Pesto ze szczawiu

Pesto ze szczawiu.

Za oknem dziś mało wiosennie. Majówka jak co roku – deszcz i wiatr. To już chyba taka tradycja. Tak jak tradycją jest otwarcie w majówkę sezonu grillowego. Wygląda na to,  że dziś nic z tego. Dlatego otwieram sezon na coś zupełnie innego! Na pyszne wiosenne, warzywne dobroci. Zaczynamy od domowego pesto ze szczawiu. Troszkę kwaśniutkie, bardzo świeże w smaku. Doskonałe do chleba, do grissini albo do makaronu.

czas przygotowania: 15 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 220-250 ml

Składniki:

  • 150-160 g szczawiu (1 pęczek)
  • 60-70 g tartego ser typu parmezan/grana padano
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 ml delikatnego oleju (jeśli będzie intensywny, zdominuje smak pesto)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki niedużej cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Jeśli pesto jest dla Was za gęste, dodajcie jeszcze troszkę oleju.

Gotowe pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Pesto ze szczawiu.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.