Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki

Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki.

Ostatnio zupełnie nie mam ochoty na mięsko. Szukam warzywnych alternatyw na śniadania i obiady. Czasem nawet wymyśli mi się coś spektakularnego, jak na przykład dzisiejsza pasta z białej fasoli, pieczonej papryki i pieczonego czosnku.
Kminek nadaje jej lekko orientalnego smaku.
Całość idealnie pasuje do świeżego pieczywka. Sprawdzi się na śniadanie, na piknik i na imprezę 🙂

czas przygotowania: 60 minut (z pieczeniem i studzeniem papryki)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 spore

Składniki:

  • 1 bardzo duża czerwona papryka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • sok z 1 sporego plasterka cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • 4-5 łyżek uprażonych pestek słonecznika
  • do podania: pieczywo i ewentualnie szczypiorek

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i obieramy z białych części i pestek. Kroimy na ćwiartki.
Czosnek obieramy, ale nie kroimy. Razem z papryką wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Pieczemy do czasu zbrązowienia brzegów papryki. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Zdejmujemy skórkę z papryki. Powinna bardzo łatwo odchodzić.
Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy do miseczki.
Dodajemy obraną paprykę, upieczony czosnek i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę.
Dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na końcu dosypujemy do pasty uprażone pestki słonecznika i ponownie mieszamy.
Podajemy ze świeżym pieczywem. Możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki.

Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki

  1. Magda

    Wygląda obłędnie apetycznie! I na chlebek i na warzywa! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.