Paróweczki w kołderkach

Paróweczki w kołderkach

Paróweczki w kołderkach

Paróweczki w kołderkach, czyli smakowity hit każdej imprezy. Znikają w ekspresowym tempie i są niezawodnym towarzystwem piwnych spotkań i piknikowych koszy.

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 24 niewielkie sztuki

Składniki:

  • dwa płaty ciasta francuskiego
  • 12 parówek
  • 1 jajko
  • musztarda sarepska
  • musztarda francuska
  • ser żółty (do posypania)
  • ulubione zioła (do posypania), np. oregano, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek

Przygotowanie:

Każdą parówkę kroimy na pół (będą nam potrzebne 24 kawałki).
Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 12 mniej więcej równych części.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy trochę musztardy sarepskiej, a na nią musztardy francuskiej (około pół łyżeczki do herbaty każdej z nich). Na wierzch układamy połówki parówek.
Tak przygotowaną konstrukcję zawijamy w ciasto, dobrze sklejając jego brzegi. Najważniejsze jest, żeby połączyć ciasto wzdłuż parówki. Jeśli z którejś strony kołderki nie da się połączyć, to żaden problem – po prostu po upieczeniu z tej strony parówka będzie widoczna. Musztarda nie wycieknie.
Kiedy wszystkie paróweczki są już w kołderkach, roztrzepujemy jajko i taką miksturą smarujemy każdy zawijas po wierzchu.
Połowę tak przygotowanych zawijasów posypujemy ziołami (ja najbardziej lubię z oregano), a drugą połowę startym na grubych oczkach serem żółtym.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok. 180 stopni. W zależności od rodzaju ciasta może nam to zająć od 10 do 20 minut. Najlepiej piec je na dwie raty (po 12 sztuk), bo dzięki temu na blaszce będzie miejsce potrzebne do wyrośnięcia ciasta i paróweczki się nie posklejają.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Paróweczki w kołderkach

  1. łakomczuch

    Podczas piwnych spotkań znikają szybciej niż piwo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *