Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim.

Zazwyczaj paróweczki pojawiają się u mnie przy okazji różnych spotkań. Zabieram je na kajaki, przygotowuję na imprezy, do koszyka piknikowego albo jako przekąskę przed grillem, czy ogniskiem. Zawsze ekspresowo znikają. Teraz temat trochę się skomplikował i pewnie nieprędko znowu pogrillujemy, ale to nie znaczy, że musimy rezygnować ze wszystkich przyjemności 🙂 Takie paróweczki na pewno poprawią Wam nastrój!

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 12-18 sztuk

Składniki:

  • jeden płat ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • 1 jajko
  • musztarda sarepska
  • musztarda francuska
  • ser żółty (do posypania)
  • ewentualnie (do posypania) sezam, oregano, płatki chili

Przygotowanie:

Każdą parówkę kroimy na pół albo na trzy części.
Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 12 albo 18 równych części.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy trochę musztardy sarepskiej, a na nią musztardy francuskiej . Na wierzch (po przekątnej ciasta) układamy parówki.
Zamykamy parówki w cieście – łączymy rogi ciasta, które wystają z boku paróweczek. Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i posypujemy tartym serem albo sezamem/ziołami/przyprawami.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok. 180 stopni. W zależności od rodzaju ciasta może nam to zająć od 10 do 20 minut.
Jemy cieplutkie albo wystudzone.

Parówki w cieście francuskim.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Parówki w cieście francuskim

  1. łakomczuch

    Podczas piwnych spotkań znikają szybciej niż piwo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.