Oscypek w cieście

Oscypek w cieście.

Oscypek w cieście.

Niezawodna gwiazda każdej imprezy, czyli oscypek w cieście paprykowym. Na pewno chociaż raz próbowaliście tej przystawki w jakiejś postaci. W cieście naleśnikowym, piwnym, albo puchatym jak w racuszkach. Zawsze wyśmienite!

czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16 sztuk

Składniki:

  • 400 g dużego oscypka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: żurawina

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mąką pszenną, kukurydzianą i papryką. Dodajemy wodę, sól i pieprz.
Wyrabiamy dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę pszenną.
Oscypka kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Plastry oscypka obtaczamy w cieście i układamy na patelni.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z żurawiną.

Oscypek w cieście.

Oscypek w cieście.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.