Muffinki muchomorki

Muffinki muchomorki.

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka! Dla tych zupełnie małych, trochę większych i zupełnie dorosłych dzieci 🙂

Lubicie gotować ze swoimi małymi kucharzami? Gotowanie to fajny sposób na wspólne spędzanie czasu, a maluchy chętnie zjadają własnoręcznie przygotowane smakołyki. Zwłaszcza jeśli to będą słodkości.
Te leśne babeczki z łatwością możecie przygotować ze swoimi małymi kucharzami. Zatem do dzieła!

Ten przepis i wiele innych znajdziecie w specjalnym  e-booku z kolorowymi przepisami na Dzień Dziecka, którego Smak na Wspak przygotował dla Was razem z zaprzyjaźnionymi blogami. Możecie go pobrać tu: POBIERAM.

czas przygotowania: 45 minut i dekorowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16-18

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 50 g groszków czekoladowych
  • do dekoracji: czerwony i biały lukier (ja wykorzystałam biały lukier w tubce)

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą suche składniki. Stopniowo dodajemy aromat waniliowy, jajko, mleko i olej.
Cały czas mieszamy, aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy czekoladowe groszki.
Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek na babeczki albo do papilotek. Wypełniamy je do ¾ wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy babeczki i studzimy.
Dekorujemy czerwonym i białym lukrem tak, żeby przypominały muchomorki.

Muffinki muchomorki.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *