Ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego

Ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego.

Ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego.

Piątek! A skoro tak, to znaczy, że weekend! A skoro tak, to znaczy, że spotkania ze znajomymi, piknikowe wyprawy za miasto i słodkie lenistwo pod chmurką!
Przydałoby się coś do pochrupania. Smacznego, dla wszystkich, i przede wszystkim szybkiego w przygotowaniu. Właśnie takie są ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego, które możecie obsypać ulubioną przyprawą i serem.
Ja wykorzystałam kminek i żółty ser, ale bardzo smaczne są też z oregano albo z ostrą papryką i oscypkiem.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 30-35 paluszków

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziaren kminku (albo ostrej papryki/oregano)
  • 70-100 g żółtego sera (albo oscypka)

Przygotowanie:

Ciasto francuskie układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Żeby uzyskać prostokątne paluszki kroimy ciasto w paski – najpierw wzdłuż, a potem w poprzek.
Po upieczeniu paluszki powinny się bez problemu porozdzielać.
Ciasto posypujemy solą, kminkiem i serem utartym na tarce o małych oczkach.
Pieczemy do zrumienienia się ciasta i sera, czyli około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego.

Ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.