Camembert grillowany w boczku

Camembert grillowany w boczku.

Camembert grillowany w boczku.

Pogoda coraz bardziej wiosenna, więc może uda się porządnie rozpalić grilla i poszaleć z nowymi inspiracjami.
Dla spragnionych boczku, ale znudzonych tradycyjnymi, mięsnymi propozycjami, mam dziś pomysł na grillowane serki camembert. Proste i szybkie w przygotowaniu danie będzie świetną konkurencją dla kiełbasek i w oczekiwaniu na pozostałe grillowe specjały zaspokoi pierwszy głód .

czas przygotowania: około 15-20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 sztuki ulubionego serka camembert (u mnie naturalny)
  • co najmniej 8 plastrów boczku wędzonego parzonego (minimum dwa plastry na serek)
  • wykałaczki
  • do podania: żurawina

Przygotowanie:

Każdy serek szczelnie owijamy boczkiem. Im mniej serka będzie wystawało, tym lepiej.
Żeby boczek się nie rozwijał, możemy przytwierdzić go do serka wykałaczką.
Nie grillujemy serków bezpośrednio na kratce, tylko układamy je na tacce do grillowania.
Pieczemy z obydwu stron, aż do zrumienienia się boczku. Ale uwaga, serki przekręcamy bardzo delikatnie, bo w połowie pieczenia ich środek będzie już płynny.
Podajemy cieplutkie, z odrobiną żurawiny.

Camembert grillowany w boczku.

Camembert grillowany w boczku.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.