Łosoś faszerowany serkiem chrzanowym

Łosoś faszerowany serkiem chrzanowym.

Łosoś faszerowany serkiem chrzanowym.

Nie wszystkie potrawy na wigilijnym stole muszą być tradycyjne, dlatego dla  poszukujących pomysłu na prostą i smaczną (ale zaskakującą w tych okolicznościach roku) przystawkę, przedstawiam dziś przepis na łososia faszerowanego serkiem chrzanowym.
Delikatny łosoś świetnie gra z ostrym chrzanem i świeżością ogórka. Wszystko uzupełnia koperek.

Jeżeli jesteście zwolennikami klasycznych dań wigilijnych, możecie wykorzystać przepis do menu sylwestrowego, albo zaserwować łososia jako imprezową przekąskę.

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 14 – 16  kawałków

Składniki:

  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g serka śmietankowego o smaku chrzanu (albo zwykłego serka śmietankowego wymieszanego dokładnie z łyżeczką chrzanu)
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 0,5 ogórka wężowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na kawałku folii spożywczej układamy plastry łososia tak, żeby uformowały prostokąt.
Starajcie się poskładać je równo, żeby nie zostawały żadne “dziurki”. W przeciwnym razie będzie przez nie wystawał farsz.
Serek delikatnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem.
Tak przygotowaną masę wykładamy na łososia. Uwaga: nie rozsmarowujemy jej, tylko na środku łososiowego prostokąta formujemy wałek z serka.
Ogórka obieramy, usuwamy “mokrą” część z nasionami, a pozostałą część miąższu kroimy w cienkie słupki. Układamy je na wierzchu serka.
Korzystając z folii, na której leży łosoś, zawijamy całość w roladkę. Brzegi łososia powinny się połączyć i uformować coś na kształt kiełbaski.
Zawijamy całość w folię i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy łososia i kroimy w plasterki o grubości 1-1,5 cm.

Łosoś faszerowany serkiem chrzanowym.

Łosoś faszerowany serkiem chrzanowym.

Możecie podać łososia jako niezależną przystawkę, albo ułożonego na małych kanapeczkach.

Smacznego!

12 potraw na świąteczny stół

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.