Soczyste bitki z indyka

Soczyste bitki z indyka.

Soczyste bitki z indyka.

Indyk nie musi być suchy! Dobrze przygotowany może być soczysty i aromatyczny, a do tego nadal mocno dietetyczny.
Dziś pomysł na pyszny i “odchudzony” obiad – bitki z indyka, duszone z dodatkiem aromatycznych ziół i bulionu. Zapraszam!

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 700-800 g piersi z indyka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu (np. czerwonego)
  • 4-5 ziarenek jałowca
  • 2 szklanki bulionu z kury
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Indyka myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety i rozklepujemy. Solimy i pieprzymy.
W garnuszku rozgrzewamy olej i każdy kawałek mięsa obsmażamy na rumiany kolor.
W tym samym garnku układamy warstwowo: mięso, trochę cebuli pokrojonej w półplasterki, czosnek utarty na tarce o małych oczkach, pieprz i jałowiec.
Całość zalewamy bulionem. Dorzucamy listki laurowe i dusimy około 30 minut.

Soczyste bitki z indyka.

Soczyste bitki z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Soczyste bitki z indyka

  1. Ewa

    Fajny przepis. Polecam też bitki z udźca indyczego, trochę trzeba się napracować przy zdejmowaniu błon, ale efekt jest fantastyczny. Ten kawałek indyka na pewno nie będzie suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.