Soczyste bitki z indyka

Soczyste bitki z indyka.

Soczyste bitki z indyka.

Indyk nie musi być suchy! Dobrze przygotowany może być soczysty i aromatyczny, a do tego nadal mocno dietetyczny.
Dziś pomysł na pyszny i “odchudzony” obiad – bitki z indyka, duszone z dodatkiem aromatycznych ziół i bulionu. Zapraszam!

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 700-800 g piersi z indyka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu (np. czerwonego)
  • 4-5 ziarenek jałowca
  • 2 szklanki bulionu z kury
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Indyka myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety i rozklepujemy. Solimy i pieprzymy.
W garnuszku rozgrzewamy olej i każdy kawałek mięsa obsmażamy na rumiany kolor.
W tym samym garnku układamy warstwowo: mięso, trochę cebuli pokrojonej w półplasterki, czosnek utarty na tarce o małych oczkach, pieprz i jałowiec.
Całość zalewamy bulionem. Dorzucamy listki laurowe i dusimy około 30 minut.

Soczyste bitki z indyka.

Soczyste bitki z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.