Sałatka z winogronami i mozarellą

Sałatka z winogronami i mozarellą.

Dawno nie dzieliłam się z Wami żadnym przepisem na sałatkę. Przez tę zimę jakoś zupełnie zapomniałam, że jest taki wynalazek jak sałatki. Wszystko dlatego, że pogoda niezbyt sałatkowa, no i warzywa i owoce jeszcze trochę za bardzo zimowe. Wytęskniona za lekkimi lunchami odkurzyłam sałatkowy przepis na jesienno/zimowy sezon. Pychotka!

czas przygotowania: 15-20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 0,5 główki niewielkiej sałaty lodowej
  • 1 średnia kiść ciemnych winogron
  • 125 g sera mozarella (wykorzystałam ser w kuleczkach)
  • 4 łyżki prażonych pestek z dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu (wielokwiatowego albo lipowego)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie sarepska)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i szarpiemy na drobne kawałki.
Układamy na niej dokładnie umyte i pokrojone w połówki winogrona. Dodajemy kawałki serka mozarella.
Posypujemy prażonymi pestkami z dyni i natką z pietruszki.
Przygotowujemy sos – mieszamy ocet, sok z cytryny, musztardę i miód. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem.

Sałatka z winogronami i mozarellą.

Sałatka z winogronami i mozarellą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.