Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw.

Sałatka z grillowanych warzyw.

Sezon grillowy to czas spełnienia mięsożerców i próba charakteru dla miłośników (a częściej miłośniczek) warzyw. Drogą do bezkrwawego kompromisu może być wrzucenie na ruszt kilku warzywnych smakołyków, z których wyczarujemy coś pysznego.
Pysznego i jednocześnie uniwersalnego: dla konsumujących karkówkę, ta sałatka może być smacznym dodatkiem, dla unikających kiełbasek i żeberek, gwiazdą obiadu.

czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 mniejsze, albo 2 duże

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 75 g sera typu feta
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: pół płaskiej łyżeczki otartego chili

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i przygotowujemy do grillowania.
Cukinię kroimy w plasterki o grubości około pół centymetra, a papryki obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Układamy wszystko na grillu i opiekamy z obydwu stron. Kiedy warzywa będą zrumienione zdejmujemy je z rusztu i dajemy im wystygnąć. Jeśli nie lubicie przypieczonej skórki z papryki, to ją zdejmijcie. Powinna łatwo odchodzić.
Wystudzoną paprykę kroimy w paski, albo w kostkę. Ser kroimy w kosteczkę, albo kruszymy na mniejsze kawałki, a zioła drobno siekamy.
Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem i solą (ewentualnie dodajemy otarte chili).

Sałatka z grillowanych warzyw.

Sałatka z grillowanych warzyw.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.