Racuchy żytnie z jabłkami

Racuchy żytnie z jabłkami.

Racuchy żytnie z jabłkami.

Kiedy rano macie trochę czasu na przygotowanie śniadania, warto zrobić coś niekanapkowego.
Klasyczne racuchy są przepyszne, ale ich zdrowsza wersja z mąki żytniej w niczym nie ustępuje pszennemu pierwowzorowi. Słodko – kwaśne, chrupiące i zapewniające energię na sporą cześć dnia.

P.S. Katarzyna, dziękuję za rewolucyjną czujność – dodałam już “płynny” element 🙂

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 placuszków

Składniki:

  • 2 nieduże, twarde jabłka
  • 1 szklanka mąki żytniej + mąka do ewentualnego podsypania
  • 2 średnie jajka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej albo soku jabłkowego i więcej do stopniowego dolewania (aż do uzyskania właściwej konsystencji – powinna być trochę bardziej gęsta niż do naleśników)
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia (niewiele, do nasmarowania patelni)
  • do podania: miód lipowy i orzechy włoskie

Przygotowanie:

Jabłka obieramy z gniazd nasiennych i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Dosypujemy mąkę żytnią wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dodajemy roztrzepane jajka, wodę albo sok jabłkowy i miód. Dokładnie mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.
Przed podaniem polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi (możecie je wcześniej uprażyć na patelni bez tłuszczu).

Racuchy żytnie z jabłkami.

Racuchy żytnie z jabłkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

12 Odpowiedzi do Racuchy żytnie z jabłkami

  1. Cukry Proste

    Racuchy uwielbiam, z mąką żytnią jeszcze nie jadłam.

    • Smak na Wspak

      Są prze_smaczne. Naprawdę polecam wypróbowanie 🙂

  2. Madiula

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

  3. Katarzyna

    Tak się zastanawiam w przepisie nie ma mleka
    Nie powinno go być?

    • Smak na Wspak

      Bardzo rzadko dodaję mleko do racuchów. Woda, albo sok jabłkowy- one powinny być. Ale nie ma przeszkód, żeby dodać wodę/sok i mleko.

  4. Zdenek Blacha

    Placuszki wymiatają. Dobrunie!

  5. Ola

    Hm to co w końcu z tym mlekiem. Ma być czy nie?

    • Smak na Wspak

      Ola, ja nie dodaję. Ale jak chcesz, to zrób z mlekiem (pół na pół z wodą/sokiem).

  6. Ola

    Ma być mleko?

    • Smak na Wspak

      Jak wyżej.

  7. Ola

    Dzięki za odpowiedź. Wybacz, ten drugi komentarz dodany omyłkowo. Pozdrawiam.

    • Smak na Wspak

      Pozdrawiam i smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.