Racuchy żytnie z jabłkami

Racuchy żytnie z jabłkami.

Racuchy żytnie z jabłkami.

Kiedy rano macie trochę czasu na przygotowanie śniadania, warto zrobić coś niekanapkowego.
Klasyczne racuchy są przepyszne, ale ich zdrowsza wersja z mąki żytniej w niczym nie ustępuje pszennemu pierwowzorowi. Słodko – kwaśne, chrupiące i zapewniające energię na sporą cześć dnia.

P.S. Katarzyna, dziękuję za rewolucyjną czujność – dodałam już “płynny” element 🙂

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 placuszków

Składniki:

  • 2 nieduże, twarde jabłka
  • 1 szklanka mąki żytniej + mąka do ewentualnego podsypania
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej albo soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia (niewiele, do nasmarowania patelni)
  • do podania: miód lipowy i orzechy włoskie

Przygotowanie:

Jabłka obieramy z gniazd nasiennych i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Dosypujemy mąkę żytnią wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dodajemy roztrzepane jajka, wodę albo sok jabłkowy i miód. Dokładnie mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiany kolor.
Przed podaniem polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi (możecie je wcześniej uprażyć na patelni bez tłuszczu).

Racuchy żytnie z jabłkami.

Racuchy żytnie z jabłkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

6 Odpowiedzi do Racuchy żytnie z jabłkami

  1. Cukry Proste

    Racuchy uwielbiam, z mąką żytnią jeszcze nie jadłam.

    • Smak na Wspak

      Są prze_smaczne. Naprawdę polecam wypróbowanie 🙂

  2. Madiula

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

  3. Katarzyna

    Tak się zastanawiam w przepisie nie ma mleka
    Nie powinno go być?

    • Smak na Wspak

      Hahaha 🙂 brawo ja! Mleko nie. Bardzo rzadko dodaję do racuchów. Woda, albo sok jabłkowy. Oczywiście, że powinny być – pół szklanki.
      Dzięki za rewolucyjną czujność 🙂

  4. Zdenek Blacha

    Placuszki wymiatają. Dobrunie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.