Placki z czerwonej fasoli z pieczarkami i cukinią

Placki z czerwonej fasoli z pieczarkami i cukinią

Placki z czerwonej fasoli z pieczarkami i cukinią

Mocno warzywne placki o delikatnej konsystencji.
Smakowite i na ciepło i na zimno.
Kwestię dodania do masy bułki tartej zostawiam Waszej decyzji.
Ja zazwyczaj tego nie robię, bo lubię różne struktury, na które
natrafia się w trakcie jedzenia: chrupiąca cukinia i papryka,
kremowa fasola i mięsiste pieczarki – to bardzo fajne połączenie.
Z drugiej strony, nie da się ukryć, że z bułką dużo łatwiej je usmażyć, a nie zmienia smaku całości.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 10 placuszków

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g pieczarek (około 5-6 większych sztuk)
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Przerzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu aż do odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fasolę odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
Cukinię i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnek ucieramy, albo przeciskamy przez praskę.
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy jajka i mieszamy.
Na tym etapie można dodać bułkę tartą. Dzięki niej masa będzie trochę bardziej gęsta i łatwiej będzie Wam przewracać placki na patelni. Bez bułki placki są mniej zbite, ale przez to delikatniejsze.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Formujemy przy tym niewielkie placuszki.
Smażymy z obu stron. Gotowe!

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.