Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Idealna alternatywa dla klasycznego pasztetu.
Najsmaczniejszy na chlebie pełnoziarnistym, w towarzystwie ogórka konserwowego, albo kiszonego.
Bardzo dobrze sprawdza się na imprezach w charakterze
czekadełka, albo jednej z przegryzek.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 miseczka

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 nieduża cebula
  • 2 duże łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do zmięknięcia. Odcedzamy, przepłukujemy i studzimy. Następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Szklimy.
Zeszkloną cebulę dodajemy do soczewicy.
Jeśli masa jest za gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody i mieszamy.
Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu prażymy słonecznika, a następnie dodajemy ziarenka do masy. Całość mieszamy.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.