Kotleciki z wędzonego tofu (z suszonymi pomidorami)

Kotleciki z wędzonego tofu (z suszonymi pomidorami).

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego pokutuje mit, że tofu jest fu. Tofu smakuje dokładnie tym, czym je przyprawicie. Smak zależy tylko od Waszej wyobraźni i zastosowanych dodatków. Hulaj dusza!
Dziś mam dla Was propozycję bezmięsnych i bezglutenowych kotlecików, z których przygotujecie wege obiad dla całej rodziny. Robią się szybko, są aromatyczne i będą smakowały nawet zadeklarowanym mięsożercom.
Przepis pochodzi z e-booka, którego Smak na Wspak przygotował z zaprzyjaźnionymi blogami. Możecie go pobrać tu: KLIK.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 kostki wędzonego tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego (u mnie jasny)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 6-7 suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kosteczkę, zalewamy sosem sojowym i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy.
Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, słodką papryką, pieprzem i oregano.
Dorzucamy sezam i drobno pokrojone pomidory. Mieszamy.
Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na rumiany kolor.

Kotleciki z wędzonego tofu (z suszonymi pomidorami).

Podajemy z ulubioną surówką.

Kotleciki z wędzonego tofu (z suszonymi pomidorami).

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.