Fit bowl, czyli zdrowa micha

Fit bowl, czyli zdrowa micha.

Coś zdrowego, coś bardzo sycącego i coś smacznego. Pasuje Wam takie połączenie? Jeśli tak, to róbcie listę zakupów i przygotujcie tę niesamowitą sałatkę – miskę rozmaitości.
Przepis na nią (i na wiele innych, zdrowych pyszności) znajdziecie w naszym ostatnim e-booku, który możecie pobrać tu: KLIK.

czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Warzywa:

  • 2 duże ogórki
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g kiełków fasoli mung albo kiełków na patelnię (stir fry)
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
  • 0,5 szklanki czarnej komosy ryżowej (quinoa ,,na sucho”)
  • 4 łyżki prażonych pestek z dyni

Składniki na salsę z mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • sok wyciśnięty z 1 plastra cytryny

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oliwy albo oleju z orzeszków arachidowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z 2 plastrów cytryny
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól

Składniki na pastę z groszku:

  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 0,5 średniej czerwonej cebuli
  • sól, pieprz

Przygotowanie składników:

Warzywa:
Ogórki i marchewki obieramy ze skórki, a następnie za pomocą obieraczki tniemy na warzywny makaron.
Quinoę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Kiełki mieszamy z drobno posiekaną natką z pietruszki.

Salsa z mango:
Mango i paprykę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Doprawiamy sokiem z cytryny.
Mieszamy z drobno posiekaną kolendrą.

Hummus:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Dodajemy sok z cytryny, czosnek i oliwę. Blendujemy.
Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą.

Pasta z groszku:
Groszek gotujemy, blanszujemy, odsączamy i studzimy. Blendujemy na gładką masę.
Dodajemy 2/3 drobno posiekanej cebuli (resztę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie sałatki:

Wszystkie składniki dzielimy na cztery części (do czterech misek).
Na środku każdej miski układamy komosę ryżową.
Dookoła układamy pozostałe składniki – każdy osobno: spaghetti z marchewki, spaghetti z ogórka, pestki z dyni, salsę z mango, pastę z groszku (posypując ją cebulką), kiełki i hummus (posypując go po wierzchu czarnuszką).
Podajemy od razu.

Fit bowl, czyli zdrowa micha.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.