Domowa granola

Domowa granola.

Domowa granola.

Ręka w górę, kto wydłubywał z muesli rodzynki, żurawinę albo kandyzowane owoce? Przyznajcie się! Ja zawsze nakładam tak, żeby nie było rodzynek, a później wyjadam orzechy. Jeszcze w żadnym sklepie nie znalazłam muesli, które byłoby wszystkomające. I właśnie dlatego domowa granola, to rozwiązanie dla mnie i wszystkich “kopciuszków”, wiecznie przebierających ziarenka 🙂
No i dodatkowo, dużo zdrowsze,bo bez cukru i niechcianych dodatków.

czas przygotowania: do 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 700 g

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka pestek z dyni
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,25 szklanki nasion sezamu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki miodu lipowego albo wielokwiatowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie “suche” składniki.
Sok z pomarańczy rozrabiamy z miodem i przelewamy do miski.
Całość dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
W tym czasie przynajmniej dwa razy musimy przemieszać granolę.

Domowa granola.

Domowa granola.

Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jemy z ulubionym jogurtem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Domowa granola

  1. Madziula

    Robię koniecznie!

    • Smak na Wspak

      Bardzo polecam 🙂 sok z pomarańczy możesz też zastąpić jabłkowym albo zwykłą herbatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.