Brokuły z fetą i pomidorkami koktajlowymi

1

Brokuły z fetą i pomidorkami

Sałatka z brokułu to świetny materiał na smakowitą przekąskę w ciągu dnia.
Nie podaję ilości natki z pietruszki. Potraktujcie ją jak przyprawę i dodajcie według własnego smaku. Ja zazwyczaj dodaję 1 drobno posiekaną łyżkę. Jeżeli Waszą ulubioną ilością natki jest “wcale”, możecie zastąpić ją szczypiorkiem.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 (ale jeśli podacie ją jako dodatek do posiłku, to 4)

Składniki:

  • 1 brokuł (około 0,5 kg)
  • 10-12 słodkich pomidorków koktajlowych (np. truskawkowych)
  • 100 g sera typu feta
  • natka z pietruszki, albo szczypiorek
  • 3 łyżki słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z brokuła odcinamy różyczki, które następnie myjemy.
Tak przygotowanego brokuła musimy zblanszować. Nie może być surowy, a jednocześnie powinien zachować swój soczyście zielony kolor i chrupkość.
A więc blanszujemy: w garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy do niej różyczki brokuła i gotujemy około 2 minuty. Odcedzamy i od razu przerzucamy brokuła do lodowatej wody. Schłodzone warzywo odcedzamy.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Fetę kroimy w kosteczkę.
Natkę z pietruszki/szczypiorek siekamy drobno.
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i prażymy na niej słonecznika. Przed dodaniem go do warzyw musi ostygnąć.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając delikatnie solą i pieprzem.

2

Brokuły z fetą i pomidorkami

Wiedzieliście, że brokuł to inaczej kapusta szparagowa?

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.