Duszona marchewka

Duszona marchewka.

Są u miłośnicy marchewki? Lubicie? Ja surową zawsze i w dużych ilościach! Ale gotowaną?
Do niedawna nie dotykałam gotowanej marchewki (np. duszonej z groszkiem), ale odkryłam ten smak. Niby gotowana, a jednak smażona. Trochę chrupiąca, lekko egzotyczna, ostrawa. Po prostu mniam. Genialna jako dodatek do obiadu.

czas przygotowania:
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg młodych marcheweczek albo mrożonych baby marchewek
  • 1,5 l wody
  • 1 duża łyżka masła
  • 1,5 cm posiekanej czerwonej papryczki chili
  • oliwa
  • 1 łyżeczka posiekanych listków kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Od młodych marcheweczek odcinamy nać, czyścimy je dokładnie i tniemy na pół/mrożone marchewki wyciągamy z opakowania.
Zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej marchewkę. Gotujemy do lekkiego zmięknięcia (około 10 min, ale sprawdzajcie i uważajcie, żeby nie rozgotować).
Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy chili, kolendrę, kminek i czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy marchewki.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Duszona marchewka.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.