Wilgotne ciasto korzenne (bez mąki i cukru)

Wilgotne ciasto korzenne (bez mąki i cukru).

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta! Zaczęliście już przygotowania?
Świąteczne smaki nie muszą być od razu zabójczo kaloryczne. Wiem, Święta są od tego, żeby bezkarnie zajadać pyszności, ale ja od jakiegoś czasu staram się trochę “odchudzać” moje przepisy. I tak właśnie powstało czekoladowo-korzenne ciasto (prawie jak brownie), w którym nie ma ani mąki ani cukru. Za to jest sporo banana, pomarańczy, czerwonej fasoli i aromatycznych przypraw.
Ciasto jest dość wilgotne i pysznie smakuje podane prosto z lodówki.

czas przygotowania: do 70-80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8-10

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (około 240g po odlaniu)
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Fasolę, banany i jajka blendujemy na gładką masę.
Dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszamy.
Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem.

Wilgotne ciasto korzenne (bez mąki i cukru).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *