Tarta makowa (makowiec)

Tarta makowa (makowiec).

Jakie makowce robicie? Tradycyjne, jak np. ten tu_KLIK , rolady, czy tarty? Ja postanowiłam w tym roku przetestować tartę. Przepis jest prościuchny (z gotowej masy, bo przecież jestem leniuchem i uwielbiam rozwiązania, które ułatwiają mi życie), szybciutki i wart Waszej uwagi.

czas przygotowania:
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • odrobina aromatu waniliowego

Składniki na mak:

  • 1 puszka masy makowej
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 2 białka

Przygotowanie ciasta:

Mieszamy ze sobą wszystkie “suche” składniki. Dodajemy masło i wyrabiamy do połączenia się składników. Na tym etapie ciasto będzie suche i będzie się sypać – gdybym miała je do czegoś porównać, to trochę jak kruszonka.
Dodajemy śmietanę, jajko i żółtka. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na (co najmniej) godzinę do lodówki.

Z ciasta odrywamy kawałek, który wykorzystamy do dekoracji, a pozostałą częścią wyklejamy wysmarowaną masłem foremkę do tarty.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej gwiazdki.

Przygotowanie masy makowej:

Do masy makowej dodajemy skórkę pomarańczy, orzechy i migdały. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy “na sztywno” i delikatnie mieszamy z makiem.
Wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki z ciasta.

Tarta makowa (makowiec).

Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.