Tarta jagodowa

Tarta jagodowa.

Są już pierwsze jagody! Ależ to przyjemne. Cały rok czekania i w końcu można szaleć. Zaczęłam od mocno jagodowego ciasta – tarty na kruchym spodzie. Do tego kruszoneczka i deser idealny gotowy. Przepis przywiozłam z sobotniego ogniska. Ciasto było prawdziwą gwiazdą imprezy. Niepozyskanie receptury byłoby straszną stratą.
Ciacho możecie jeść jeszcze ciepłe (mniam), ale moim zdaniem naprawdę obłędnie smakuje schłodzone w lodówce.

czas przygotowania: do 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej

Owoce:

  • 0,5 kg jagód
  • 80-90 g cukru waniliowego (3 duże opakowania)
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g)
  • 1 spora łyżka bułki tartej

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g mąki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta:
Łączymy mąkę, masło, cukier i jajko. Wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do zamrażalnika.

Przygotowujemy owoce:
Jagody myjemy i osuszamy. Mieszamy z cukrem waniliowym i budyniem. Dodajemy 1 sporą łyżkę bułki tartej.

Przygotowujemy kruszonkę:
Łączymy cukier, masło i mąkę. Wyrabiamy.

Tarta jagodowa.

Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i wykładamy nim foremkę do tarty (średnica około 30 cm). Dokładnie dziurawimy widelcem, żeby w pieczeniu się nie podniosło.
Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Po tym czasie wyciągamy blat i posypujemy bułką tartą.
Na tak przygotowany spód wykładamy owoce. Po wierzchu posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-45 minut.

Tarta jagodowa.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.