Serniko-makowiec

Serniko-makowiec.

Boże Narodzenie to absolutnie wyjątkowy czas w roku. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym spędzać go gdzieś poza domem, z daleka od rodziny i przyjaciół. I nie wyobrażam sobie, żeby na świątecznym stole mogło zabraknąć słodkich pyszności, takich jak na przykład makowiec. Pozostali domownicy uwielbiają sernik. Trzeba to było jakoś pogodzić, dlatego kiedy pada pytanie: „to co w tym roku, sernik, czy makowiec?”, odpowiadam: „a trzeba wybierać?” 🙂

czas przygotowanie: około 2 godzin
poziom trudności: łatwy ale pamiętajcie, że to dwa w jednym, więc będzie trochę zamieszania
ilość porcji: cała blaszka

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 1 kg gotowej masy makowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (zmielonego)
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia ciasta.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy margarynę. Siekamy nożem.
Dodajemy jajko, śmietanę, aromat waniliowy, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, które wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę (dużą tortownicę, albo brytfankę o wymiarach 35 x 28 cm). Zostawiamy około 1/3 ciasta do dekoracji.
Wstawiamy brytfankę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

Do masy makowej dodajemy bułkę tartą.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy łyżką.

Przygotowujemy masę serową.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy.
Dosypujemy cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Dodajemy twaróg.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką.

Na ciasto wylewamy masę makową. Na nią warstwę sernika.
Wierzch dekorujemy kratką z pozostałej części ciasta.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Serniko-makowiec.

Serniko-makowiec.

Ten przepis znajdziecie w bezpłatnym e-booku ze świątecznymi słodkościami, który możecie pobrać tu:

Smacznego!

12 potraw na świąteczny stół

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.