Sernik dyniowy na czekoladowo-orzechowym spodzie

Sernik dyniowy na czekoladowo-orzechowym spodzie.

Sernik dyniowy na czekoladowo-orzechowym spodzie.

Dziś obiecany przepis na sernik dyniowy. Jest delikatny i w smaku lekko pomarańczowy. Możecie wykorzystać do niego zwykłą dynię, albo dynię hokkaido. Ta ostatnia jest trochę słodsza i dodatkowo zabarwi ciasto na lekko dyniowy kolor. Ja wykorzystałam zwykłą, polską dynię.

czas przygotowania: około 2 godzin
poziom trudności: trudny
ilość porcji: 12-16 w zależności od wielkości kawałków, które ukroicie

Składniki na czekoladowo-orzechowy spód:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g ulubionych orzechów (ja wykorzystałam nerkowca, ale włoskie albo laskowe też będą pasowały)

Składniki na sernik:

  • 750 g twarogu na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 1 budyń waniliowy, albo śmietankowy
  • 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g cukru-pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta.
Masło kroimy na mniejsze kawałki, a czekoladę kruszymy na kosteczki. Wrzucamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Często mieszamy.
Cukier ubijamy z jajkiem. Dodajemy stopniowo rozpuszczone masło z czekoladą, cały czas miksując.
Dosypujemy pokruszone orzechy i mąkę. Miksujemy.
Gładką masę wylewamy na dno tortownicy (około 24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni i pieczemy 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy sernik – łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę.
Wylewamy na podpieczony blat i wstawiamy na około 75 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy z niego sernika. Ciasto powinno postać w środku jeszcze jakiej 15-20 minut.

Przygotowujemy polewę – w rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy czekoladę, często mieszając. Kiedy polewa będzie miała gładką, jednolitą konsystencję, wylewamy ją na wierzch wystudzonego sernika. Rozprowadzamy po całym cieście.

Sernik dyniowy na czekoladowo-orzechowym spodzie.

Sernik dyniowy na czekoladowo-orzechowym spodzie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.