Puszyste ciasto cytrynowe

Puszyste ciasto cytrynowe.

Puszyste ciasto cytrynowe.

Komu, komu do kawuni kawałek ciasta cytrynowego? Bo skoro niedziela, to przecież przysługuje.
Ciasto szybkie i mocno cytrynowe. Ale uwaga, lekko kwaskowate.
Jeżeli wolelibyście, żeby było trochę delikatniejsze, dodajcie sok i skórkę z tylko jednej cytryny.

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sok z 2 średnich cytryn
  • skórka otarta z 2 średnich cytryn
  • 1 szklanka mąki (z lekką górką)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki oleju
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Jajka miksujemy ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym, ucierając na gładką masę.
Dodajemy sok i skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy.
Przelewamy do foremki (u mnie tortownica 18 cm).
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Puszyste ciasto cytrynowe.

Puszyste ciasto cytrynowe.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Puszyste ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.