Piernik na miodzie

Piernik na miodzie.

Pieczecie pierniki? Mój ulubiony to piernik wilgotny piernik czekoladowy z powidłami, na który przepis znajdziecie tu: KLIK. W tym roku postanowiłam sprawdzić nowy przepis. Wyszło dość klasycznie, ale smakowicie. Następnym razem chyba pominę miód.

czas przygotowania: 70-80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: mała blaszka

Składniki na piernik:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 150 ml tłustej śmietany
  • 150 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek płynnego miodu

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą piernikową.
Dorzucamy cukier. Dodajemy jajka, śmietanę, olej i miód. Miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę.
Przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 22 x 28 cm albo do keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 min albo do “suchego patyczka”.
Studzimy.
Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy aż do połączenia się składników.
Wylewamy na ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy skórką pomarańczową i orzechami.

Piernik na miodzie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.