Owoce pod kokosową kruszonką

Owoce pod kokosową kruszonką.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Latem nie ma lepszego deseru, niż świeże, sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką. To prawdziwy smak wakacji i genialna alternatywa dla tradycyjnych ciast.
Zróbcie sobie w kuchni trochę słońca w te deszczowe dni 🙂

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 600 g świeżych owoców (u mnie: maliny, jagody, czereśnie, śliwki, brzoskwinie)
  • 6 łyżeczek brązowego cukru

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy pestki. Brzoskwinie obieramy ze skórki.
Rozkładamy owoce do 6 kokilek.
Na wierzch każdej porcji wysypujemy łyżeczkę brązowego cukru.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier i mąkę. Wyrabiamy.
Dodajemy wiórki kokosowe i zagniatamy.
Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia kruszonki.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Owoce pod kokosową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.