Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie.

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast – makowiec. Jest wiele możliwości jego przygotowania: rolady, ciasto drożdżowe itp. Moja ukochana odsłona makowca, to ciasto, które zawsze robi moja Mama, czyli makowiec na kruchym spodzie. Można go przygotować z suchego maku, ale najczęściej wybieram wersję dla leniuszków – z gotowej masy makowej 🙂
Niestety, tym razem ciasto zniknęło w takim tempie, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia ukrojonego kawałka. Nadrobię przy następnej produkcji.

czas przygotowania: 2-2,5 godziny (z chłodzeniem ciasta i pieczeniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: cała brytfanka

Składniki:

  • 2 puszki gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3-4 łyżeczki śmietany
  • odrobina aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Masło siekamy nożem z cukrem i z żółtkami.
Dodajemy mąkę zmieszaną z sodą, śmietanę i aromat waniliowy.
Wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i na 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i dzielimy na 3 części.
2/3 układamy w brytfance (25 cm x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy.
Masę makową wykładamy na ciasto.
Z pozostałej 1/3 ciasta układamy na wierzchu kratkę.

Pieczemy około 60 min w temperaturze 160 stopni.

Makowiec na kruchym spodzie.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.