Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami

Jabłka pieczone z orzechami i cynamonem.

Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami.

Czasem mam ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale w domu nie ma żadnych dobroci. Za to zawsze są jabłka. Jedno, dwa, czasem więcej. Kiedy tylko moje jabłkowe zapasy zaczynają się kończyć, natychmiast dokupuję kolejne. Dzięki temu zawsze jestem w gotowości na przykład do zrobienia szarlotki. Przypadek? Zupełnie nie 🙂 Po prostu uwielbiam jabłka w każdej postaci. A zwłaszcza te pieczone, które ratują mnie w chwilach słabości.

czas przygotowania: 25 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kruszonych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

Z jabłek delikatnie wykrajamy gniazda nasienne.
Do środka każdego otworu po pestkach wsypujemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, rozprowadzając go po całym wnętrzu jabłka. Taką samą operację przeprowadzamy z cynamonem (po pół łyżeczki na jabłko).
Wsypujemy po łyżce kruszonych orzechów.
W zależności od wielkości jabłka, pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika każde jabłko polewamy łyżką jogurtu i posypujemy żurawiną.

Jabłka pieczone z orzechami i cynamonem.

Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami.

Jabłka pieczone z orzechami i cynamonem.

Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.