Inni mają śniadaniowe croissanty, jeszcze inni cinnamon buns, a my mamy swoje swojskie i najlepsze na świecie drożdżówki! Z czym lubicie najbardziej? Ja uwielbiam w prawie wszystkich wariantach: z budyniem, z makiem, z jabłuszkami, z serem, szwedzkie cynamonowo-kardamonowe, z cynamonem i z czym tylko podpowie mi fantazja. Jakiś czas temu naszło mnie właśnie na budyniowe buły. Sprawdźcie jak je przygotować.
czas przygotowania: 120 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 12 bułek
Składniki na bułeczki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2 x 7g drożdży instant (lub 25 g świeżych roztartych z 1 łyżeczką cukru)
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 80 g masła
- 40 g budyniu waniliowego “na sucho” (1 opakowanie)
- 0,5 l mleka
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami i mlekiem. Dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Chwilę studzimy i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na duży placek.
Na powierzchni równomiernie rozkładamy wystudzony budyń i zawijamy jak roladę.
Dzielimy na około 12 porcji i wykładamy na blaszkę. Odstawiamy na około 2o minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki i zagniatamy.
Każdą bułeczkę posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
te drożdżówki wyglądają idealnie! wspomnienie dzieciństwa:) czy mogłabym jedną prosić na śniadanie ?
Pyszne są. Zrobiłam. Jedli aź sie uszy trzęsły.