Domowa nutella z daktyli

Domowa nutella z daktyli.

Domowa nutella z daktyli.

Szukaliście kiedyś zdrowszego i mniej kalorycznego odpowiednika nutelli, albo po prostu przepisu na domowy krem czekoladowy do smarowania kanapek? Jeżeli tak, to właśnie przepis dla Was.
Pyszna i kremowa pasta o smaku czekolady idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, albo na kanapki. A najlepsze jest to, że po namoczeniu daktyli jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans.

czas przygotowania: 15 minut + namoczenie daktyli
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 250 ml

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 łyżki kakao
  • ewentualnie: 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Daktyle wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Miękkie daktyle odcedzamy z wody i bardzo dokładnie blendujemy.
Do gładkiej masy dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej czekoladowej masy.
Jeżeli chcecie, żeby Wasz krem czekoladowy miał lekko orzechowy smak, dodajcie zmielone orzechy.
Domowa nutella pysznie smakuje z naleśnikami, na chlebie, albo jako dodatek do ciasteczek.

Domowa nutella z daktyli.

Domowa nutella z daktyli.

Domową nutellę z daktyli przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *