Ciasto z sezonowymi owocami

Ciasto z sezonowymi owocami.

Dawno nie osładzałam Wam życia, więc dziś ten przepis będzie jak znalazł. Akurat, po weekendzie, na początek ciężkiego tygodnia.
W sklepach można jeszcze kupić porzeczki, pod śliwkami uginają się warzywne stragany, brzoskwinki kuszą rumieńcami. Możecie wybierać z tych wszystkich wspaniałości. Jakie są Wasze ulubione sezonowe owoce?

czas przygotowania: 90 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka (minimum 2%)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu waniliowego
  • owoce (ja wykorzystałam 350 g mieszanki czarnych, czerwonych i białych porzeczek)
  • ewentualnie: cukier puder do posypania

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy je na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera.
Powoli, nie przerywając miksowania, dodajemy olej i mleko.
Kiedy połączą się z jajkami i cukrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromatem waniliowym.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu układamy owoce (jeśli korzystacie z porzeczek, to same gronka).
Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier i mąkę.
Posypujemy kruszonką owoce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem.

Ciasto z sezonowymi owocami.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.